Skip to main content

I Utvandrarnas Fotspår

Här följer vi i spåren efter svenskar som emigrerade till USA


Detta är resan för dig som är intresserade av utvandringen till Amerika från 1850 och framåt. I mitten av 1800-talet bodde det ca 4 miljoner invånare i Sverige och av dessa emigrerade över 1 miljon svenskar till Amerika! Det finns många levnadsöden att ta del av, en del lyckliga och en del djupt tragiska.

Under resans 11 dagar tillbringar vi mesta tiden i Minnesota. Vi har genom åren skapat ett stort kontaktnät med svenskättlingar och andra sköna människor som bor i det här området – vi vill givetvis att du träffar dem. Vi vill även att du får uppleva de speciella platser där spåren efter de som utvandrade för över 100 år sedan ännu finns kvar.

För att du som resenärer skall känna dig trygg och hinna uppleva maximalt reser vi i mindre grupper på max 20 personer. Vi erbjuder bra service och flexibilitet. Vi är med på hela resan, är chaufförer, guider och hjälper dig med språket om du vill. Vi ser till att du får en trevlig resa helt enkelt!

Fakta om resan

I priset ingår:

 • Flygresor i ekonomiklass inkl skatter
 • Transport i USA med två st 12 platsers van (minibuss)
 • Svensk guidning av Crister och Maria eller svensktalande guider
 • Entréavgifter
 • Del i dubbelrum för 9 övernattningar på hotell av god standard.
 • Hotellfrukost varje dag
 • Sightseeing enligt program
 • Informationsträff ca en månad före avresa i Vårgårda

I priset ingår ej:

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd för flygbiljetten
 • Måltider som ej anges i programmet
 • Enkelrumstillägg ( 5 000 kr) 
 • Resor till och från flygplats i Sverige
 • Dricks

Villkor:

 • Vi tar maximalt 20 resenärer och åker inte med färre än 10 resenärer
 • De 20 första som betalt in anmälningsavgiften får åka med
 • Vi reserverar oss för ev pris- och valutaförändring utöver vår kontroll
 • Boende: Om du reser ensam kan du välja att boka enkelrum (enkelrumstillägg tillkommer) eller välja ”del i dubbelrum”. Vi ser om annan resenär finns som också vill dela rum. I annat fall debiteras enkelrumstillägg.
 • Resenären har skyldighet att själv kontrollera färdhandlingarna så snart de erhållits
 • Moms ingår ej eftersom resan sker utomlands
 • Resegaranti finns ställd hos Resegarantinämnden på Kammarkollegiet
 • I övrigt gäller Saxentours ”Köp och resevillkor” som finns på hemsidan.

Bra att tänka på

Pengar                              
US Dollar är vad man använder i USA. Man behöver kontanter i plånboken. De lite större summorna är bra att ha på kreditkort. 

Pass & Visum                  
Svenska medborgare behöver inget visum om man stannar kortare än 30 dagar. Passet skall vara giltigt sex månader efter avresa. Inresetillståndet ESTA är obligatoriskt. Vi erbjuder hjälp med att utföra registreringen på ESTA, se tillval vid bokning.

Bagage                             
Varje person får ha med handbagage max 12kg och en resväska på max 23kg. 

Försäkringar
Du måste ha ett ordentligt försäkringsskydd. Kolla vad du har med i din hemförsäkring. Inga sociala försäkringar från Sverige gäller i USA.

Tidsskillnad
Klockan i Minnesota är 7 timmar efter vår tid. Central time zone.

Väder
Vid denna tid är det sommartemperaturer i snitt ca 25oC. Det kan även toppa upp mot 35oC och regn kan naturligtvis förekomma.

Språket
Vi hjälper gärna till med översättning så mycket vi hinner. De guidade turerna vi skall lyssna på översätter vi mestadels till svenska.

Tilläggslängd på resan
Om ni har släktingar eller vänner i närheten av vår resväg hjälper vi gärna till så att ni kan träffas. Det går även att ordna om ni vill stanna kvar längre i landet och åka med ett senare plan tillbaka till Sverige. Detta måste bokas i god tid innan avresa.

Kommentarer från resenärer

Ni är jätteduktiga och jättetrevliga och ser alla i gruppen.. Det är härligt att resa med er! Bra med minibussar/grupper så man kan kommunicera med varandra och uppleva resan tillsammans, det förstärker upplevelsen! Bra jobbat!
Katarina och Sven-inge (2019)


Ett stort tack till Maria & Crister för en mycket trevlig resa i emigranternas fotspår!
Fantastiskt med era många och personliga kontakter ni har i USA som gjorde att vi fick uppleva mer än de vanliga turistmålen! Det blev en resa med många bra och fina upplevelser! Ett plus för att ni översätter till svenska!
Kan verkligen rekommendera resan!
Lena & Hans (2019)


Tack för resan, gav minnen för livet /Marja (2016)


Tack för en väl utförd och planerad resa, gav många goda minnen. Sänder tack även till övriga trevliga medresenärer. Ska uppmana fler att hänga med en kommande gång./Evert (2016

 

 

Dagsprogram

 • Dag 1: Måndag - Landvetter-Stillwater

  Resan utgår från Landvetters flygplats. Vi checkar in vårt bagage och efter en mellanlandning i Amsterdam, landar vi i Minneapolis. (Annan avreseort går att ordna).

  Vi tar oss till vårt hotell (ca 45 minuters resa). De som vill äter en bit mat eller kanske tar ett dopp i poolen.

  Boende: AmericInn Hotel & Suites, Stillwater

 • Dag 2: Tisdag – Stillwater

  Efter frukost åker vi till Old Stillwater Jail. Här satt en gång i tiden Jesse James och hans gäng.

  I Stillwater får vi en guidad tur genom staden och dess historia med Stillwater Trolley.

  Vi följer floden norrut för att komma till Scandia. Scandia är ett mycket ”svenskt” samhälle, här ser vi bl a gamla gravstenar med svenskklingande namn rada upp sig. Vi besöker Gammelgården där vi blir guidade genom historien.

  Boende: AmericInn Hotel & Suites, Stillwater

 • Dag 3: Onsdag – Down Town

  På förmiddagen tar vi oss till St Paul och besöker State Capitol, här har bl a guvernören för delstaten Minnesota sitt säte.

  I Minnesotas History Center tar vi del av historien kring delstatens födelse och utveckling.

  Lunch intar man på egen hand i byggnadens restaurang.

  Vi åker vidare till Swede Hollow eller ”Svenska dalen” som den också kallades. Här hamnade en del svenskar i början av sitt nya liv i Amerika. Författaren Ola Larsmo har beskrivit livet i dalen i boken ”Swede Hollow”.

  Kvällen spenderar vi ombord på en av Hjulångarna på St Croix-floden. Vi har en tretimmars härlig kryssning framför oss. Vi serveras middagsbuffé och levande musik i solnedgången.

  Boende: AmericInn Hotel & Suites, Stillwater

 • Dag 4: Torsdag – Mississippi

  Nu åker vi söderut och följer Mississippifloden. Vi tar ett fikastopp i Stockholm, WI.

  Vägen genom ”The rolling country of Mississippi” tar oss till Buenavista park som erbjuder fantastiska vyer över floden och landskapet.

  Den lokala vinproducenten Danzinger Vineyards hittar vi också på bergssluttningen.

  Boende: AmericInn Hotel & Suites, Stillwater

 • Dag 5: Fredag – Svenskbygder

  Nu får du med egna ögon se trakten och träffa ättlingar till de första svenskarna i Amerika. Vi träffar ett glatt gäng svensk-amerikaner som guidar oss runt i det ”svenska” samhället Lindström. Vi besöker huset Nya Duvemåla, statyn med Karl-Oskar och Kristina och mycket mera.
  Lunchen intas tillsammans med våra lokala vänner från Svenskbygderna.
  Vi återvänder till vårt hotell på eftermiddagen.
  På kvällen åker vi till North St Paul. Fem kvarter i staden stängs av varje fredagskväll för cruising, klassiska bilar i hundratal och stämningsfull livemusik.

  Boende: AmericInn Hotel & Suites Stillwater

 • Dag 6: Lördag – Svensk-Amerikanska Institutet och Vaconia

  Nu packar vi in väskorna och lämnar Stillwater för att bege oss västerut. Vi besöker samlingsplatsen för många svenskättlingar - Svensk-Amerikanska Institutet. Det imponerande huset byggdes av Swan Johan Turnblad (ursprungligen Sven Johan Olofsson) från Småland, som tjänade stora pengar på att ge ut dagstidningar på svenska.

  Nästa stopp blir Vaconia. Hembygdsmuseet och dess arkiv står på tur. Här bodde Andrew Pettersson. Genom hans dagböcker fick Vilhelm Moberg inspiration att skriva böckerna om Karl-Oskar och Kristina.

  Boende: AmericInn Lodge & Suites Litchfield

 • Dag 7: Söndag – Prärien

  Vi fortsätter nordväst för att ta del av den ödesdigra historia som drabbade familjerna Broberg och Lundborg från Vårgårda i Västergötland (historien skildras av W Moberg i boken Invandrarna). I New London stannar vi vid minnesstenen till familjernas minne.

  Vi fortsätter västerut till Monson Lake där familjerna bodde och tragiskt slutade sina dagar.

  Nästa anhalt är Walnut Grove. Här slog en familj ner sina bopålar i mitten av 1800-talet. Flickan i familjen hette Laura Ingalls. Hennes självbiografiska böcker blev grunden till den populära TV-serien ”Lilla huset på prärien” som spelades in 1974-83.

  Boende: Days Inn, Mankato

 • Dag 8: Måndag - Amishfolket och Rumpus Ridge Farms

  Vi åker till Lanesboro. Vi blir guidade på gårdarna där Amishfolket bor. Amish är en religiös grupp som lever på ålderdomligt sätt mitt i det moderna Amerika. De transporteras med häst och vagn och i deras enkla hem finns ingen el, telefon eller rinnande vatten. De får endast äga nyttoprylar. Det finns möjlighet att köpa deras hantverk.

  Senare besöker vi våra vänner Familjen Gartner på Rumpus Ridge Farms. Familjen visar oss runt på gården.

  Boende: Country Trails Inn & Suites, Preston

 • Dag 9: Tisdag – Shopping - Shopping - återfärd mot Stillwater

  Efter frukost är det dags att ge oss iväg norrut mot Stillwater igen. Vi gör ett stopp på vildmarksaffären Cabelas som har allt för jakt, fiske och campingliv.

  Eftermiddagen spenderas på Mall of America. Här finns över 520 butiker i fyra våningar och anläggningen sysselsätter över 12 000 anställda. Antalet besökare är över 40 miljoner per år. Bilen kan man parkera i något av två nästan identiska parkeringshus med sju våningar var, där finns plats för ca 13 000 fordon, eller någon av de två parkeringsplatser vid centret som tillsammans med ytterligare en tredje en bit bort rymmer ca 20 000 bilar. Här finns även en nöjespark med otroligt nog fem berg- och dalbanor, förutom flera andra attraktioner.

  Senare återvänder vi till vårt hotell i Stillwater för sista natten i landet.

  Boende: AmericInn Hotel & Suites Stillwater

 • Dag 10: Onsdag – Avslutningsdag

  Eventuellt - Como Park Zoo & Conservatory, beroende på flygtid.

  Vi checkar in på flygplatsen för att återvända till Sverige.

 • Dag 11: Torsdag - Resdag

  Efter mellanlandning i Amsterdam, är vi tillbaka på Landvetter.

  Nu är resan över och var och en får ta sig hem på egen hand.

  Vi hoppas och tror att alla är nöjda efter en trevlig och händelserik resa.

  Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i programmet.

Karta

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
27 juni - 7 juli 2022I Emigranternas Fotspår 2022Mer än 829 500:-Boka

Hotell

Boende Emigrantresan
Boende Emigrantresan
AmericInn Stillwater: Här bor vi i början och slutet avresan. Övriga hotell på resan håller samma standard
 • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.
 • Kammarkollegiet logo