Skip to main content

Bra att veta inför resan

Här hittar du generella saker som är bra att veta inför resan. Under "Fakta om resan " på varje specifik resa hittar du det som är viktigt på just den resan.

 

PASS & VISUM

Amerika
Giltigt pass krävs som är maskinellt läsbart.  De flesta skandinaviska medborgare åtnjuter visumfrihet såvida man inte varit straffad, varit medlem i vissa kommunistiska organisationer, besökt t.ex Iran, Irak, Syrien eller Sydsudan de sista fem åren eller innehar dubbelt medborgarskap och att vistelsen inte överskrider 90 dagar. I dessa fall ska visum sökas.

ESTA nödvändigt för resor till USA
Svenska (och övriga nordiska medborgare) har sedan lång tid visumfrihet till USA (undantag finns). För inresa till USA gäller dock att man måste anmäla sig genom en s.k. ESTA-ansökan via internet minst 72 timmar före avresan. Inresetillståndet gäller sedan för obegränsat antal inresor under två år.

Efter den 31 mars 2016 ska alla resenärer som nyttjar ESTA uppvisa ett biometriskt pass. Passet ska utöver informationen om passets ägare innehålla ägarens biometriska särdrag och namnteckning. Alla pass som utfärdats till medborgare i de nordiska länderna efter 2012 bör uppfylla detta krav. Om man ska till USA efter den 31 mars 2016 och inte har ett biometriskt pass bör man ansöka om ett nytt pass alternativt ansöka om visum på den amerikanska ambassaden.

SAXENTOURS gör ESTA-ansökan för alla som valt det vid bokning av resan. Dock måste fortfarande tullblanketten ifyllas i på flyget och lämnas vid inresekontrollen till USA.

DRICKS

Dricks är inte inkluderat i SAXENTOURS resor.

Att ge dricks i USA är ofta en utmaning för svenska besökare. Många upplever det som svårt att dricksa rätt och är rädda att göra bort sig. Vissa kanske tycker att det är ett irriterande påslag på priset.

Sedvanan är bara att acceptera när man reser till USA. De flesta som är anställda i serviceyrken har en låg fast lön som kompenseras av den dricks deras kunder lämnar. Att inte lämna dricks i USA är helt enkelt inte okej och du riskerar att uppfattas som både ovänlig och snål. I värsta fall får du en utskällning.

Man bör lämna ca 15-20 % i dricks på restauranger. Som regel är dricksen ej inlagd i notans belopp. Förväxla ej tillägget för skatt (tax) med dricks. Det förekommer numera att man lägger in dricks direkt på notan på vissa turistorter. Kontrollera därför notan och fråga gärna. Taxichauffören bör få 15 % i dricks. Man lämnar även dricks till frisören, busschauffören m.fl. Det är också brukligt att man lämnar lite dricks till en busschaufför som kört flera dagar eller en dagstur.

Man lämnar även dricks på hotellrummet till städerskan, minst en dollar per natt, sedan är det upp till var och en beroende på hur man tycker servicen fungerar.

BAGAGET

För resor till/från USA gäller numera att en väska à max 23 kg, per person får medtas.

1x handbagage max 55 x 35 x 25 cm + 1 tillbehör t.ex. en handväska, portfölj eller bäar dator, max 40 x 30 x 15 cm. Tillsammans max 12 kg.

För överviktsbagage debiteras extra (dyrt) av flygbolaget vid incheckningen.

REGLER FÖR HANDBAGAGE
Stränga regler gäller för vad som får medföras i handbagaget. Detta berör i första hand varor och produkter som är flytande, sprejer, geléer, cerat, tandkräm och liknande.

Ingen enskild förpackning får vara större än 100 ml. Alla behållare ska få plats i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse av maximalt en liters storlek.

Mediciner, barnmat och specialkost nödvändig för själva flygresan får medföras utöver ovanstående mängder.

För mer information om bagage se transportstyrelsens hemsida.

Elektriska apparater
Elektriska apparater, t.ex. mobiltelefoner, surfplattor och datorer som ska medföras ombord måste vara laddade.

TAXFREE PÅ HEMRESAN
Om resan sker med direktflyg till Stockholm eller Köpenhamn kan man handla på avreseflygplatsen. Sker flygbyte i Köpenhamn eller inom övriga Europa, får man som regel inte handla på avreseflygplatsen, utan detta får då ske vid transfer. Flyger man vidare med inrikesflyg i Sverige efter ankomst till Stockholm gäller regeln att man max får föra med vad som får plats i en enliters plastpåse.

För mer information om taxfree se transportstyrelsens hemsida.

Förlorat eller skadat bagage under flygresan måste anmälas direkt vid flygbolagens servicedisk vid bagageutlämningen (före tullgränsen).

SAXENTOURS ersätter aldrig skadat, försenat eller förkommet bagage. Tänk även på att alltid packa dina mediciner i ditt handbagage.

Vi reserverar oss för ändringar och olika länders/flygbolags egna regler.

VALUTA

Vi rekommenderar kreditkort samt en mindre summa kontanter. Att medföra svensk valuta och växla i Amerika är ej tillrådligt, dels är det betydligt svårare att växla i Amerika och dels är växelkursen sämre.
Växling kan med fördel göras på flygplatsen innan avresan

FLYGRESOR

SAXENTOURS använder sig med få undantag av flygbolagen KLM och Delta.

Tag för vana att alltid kontrollera med respektive flygbolag eller agent på plats om tidtabellsändringar. Vi ansvarar ej för missat flyg p.g.a. tidtabellsändringar.

Behöver du specialkost på flyget måste du meddela det två veckor innan avresa. 

BOENDE

Sängkonfiguration. Dubbelrum på hotell världen över förekommer normalt med en dubbelsäng, eller med två separata enkelsängar. Önskemål om en viss sängkonfiguration kan inte garanteras. Vid bokning kan även enkelrum väljas.

TRYGGHET UNDER RESAN - RESEFÖRSÄKRING

En bra reseförsäkring är viktig. Se över ditt försäkringsskydd noggrant och se vad som ingår och inte ingår i din hemförsäkring och ev ta en tilläggsförsäkring. Vi har en bra kontakt med Gouda som säljer reseförsäkringar. Se länk på startsidan.

RESEGARANTIER

SAXENTOURS har ställt lagstadgad garanti i enlighet med resegarantilagen.
Bestämmelser om resegaranti finns i resegarantilagen. EG-direktivet om paketresor (90/314/EEG) infördes i svensk rätt genom lagen om paketresor och resegarantilagen. Direktivet syftar till att samordna och öka det europeiska konsumentskyddet.

Resegarantin är ett ekonomiskt skydd för resenärer när en resa blir inställd eller avbruten. Resenären kan då ansöka om ersättning ur resegarantin. Resegarantilagen gäller för:

Paketresor
En paketresa är ett arrangemang som består av transport och inkvartering eller någon av dessa tjänster i kombination med en turisttjänst, som utgör en inte oväsentlig del av arrangemanget och som inte är direkt knuten till transporten eller inkvarteringen, som t.ex. hyrbil, teaterbiljetter eller inträde till ett idrottsevenemang. En paketresa måste vara längre än 24 timmar eller innehålla inkvartering. En paketresa säljs till ett helhetspris eller till skilda priser som är knutna till varandra. Resegaranti ska finnas för alla paketresor, oavsett om de säljs till privatpersoner eller företag.

Du reser tryggt med SAXENTOURS – vi har ställda garantier till Kammarkollegiet.

VACCINATIONER

Inga speciella vaccinationer behövs på våra resmål.

PERSONUPPGIFTSLAGEN

De personuppgifter vi tar in när man anmäler sig till resa, används bara till registrering av flygbiljetter och och kundkontakt. Vi lämnar inga uppgifter vidare till tredje part (förutom flygbolag).

  • Vi bevakar branschgemensamma frågor och påverkar riksdag, regering och offentliga myndigheter när det gäller utredningar och lagförslag.
Kontakta oss
Adress:
Saxentours AB
Skattegårdsgatan 5
447 35 VÅRGÅRDA